A hirtelen rád törő éhség gyakran vezet egészségtelen döntésekhez – de ennek nem kell így lennie. Ezek az egyszerűen, pár perc alatt és olcsón elkészíthető egészséges snackek remek megoldást nyújtanak. Tápanyagokban gazdagok, lassan felszívódó szénhidrátokat, fehérjét és jó zsírokat tartalmaznak, így segítenek stabilan tartani a vércukorszintedet, és hosszabb ideig jóllakottságérzetet biztosítanak.
Akár edzés előtt energiát adnak, akár utána segítik a regenerációt, vagy csak egy hosszú nap közepén csillapítják az éhséget – ezekkel a nasikkal mindig egy tudatosabb döntést hozhatsz. Érdemes őket előre elkészíteni, és magaddal vinni a táskádban, hogy bárhol is vagy, kéznél legyen az egészséges megoldás.
Krémesen lágy pohárkrém light túróból

Hozzávalók (2 adaghoz):
250 g light túró
1 db banán
1 ek. mogyoróvaj
2 ek. durvára vágott mag (törökmogyoró, mandula, pisztácia, kesudió…)
Elkészítés: A túrót, banánt, mogyoróvajat egy erős aprítógépbe tesszük, és kb. 1 perc alatt krémesre turmixoljuk. Ezek után pohárba, vagy egy befőttes üvegbe a tört magvakkal rétegezzük.
Magas fehérjetartalma, és alacsony szénhidráttartalma miatt kiváló választás ebéd után desszertként, vagy uzsonnára. Fogyaszthatod edzés előtt és után is.
Mogyorókrémmel és étcsokoládéval töltött datolya

Hozzávalók:
20 db datolya
3 ek. mogyoróvaj
6 kocka étcsokoládé
Elkészítés: A datolyákat kimagozzuk, a belsejükbe mogyoróvajat kanalazunk. A végén jó minőségű, olvasztott étcsokoládét kanalazunk rá.
2-3 darab ebből az édességből biztosan oltani fogja az édesség utáni sóvárgást, energiát ad, és rengeteg ásványianyagot is tartalmaz. Mivel nem igényel hűtést, ezért pár szemet mindig magadnál tudsz belőle tartani.
Miért jó ez a kombináció? A datolyában lévő cukor felszívódását segíteni fogja a mogyorókrém, és csokoládé, így fokozatosan jut hozzá a szervezeted az energiához.
Datolya light camambert sajttal

Hozzávalók:
20 db. datolya
70 g light camambert sajt
Elkészítés: A datolyákat magozzuk ki, és mindegyikbe helyezzünk egy kisebb kocka camambert sajtot. Kiváló snack, ha szereted az édes-sós kombinációkat. A sajtban lévő fehérje és zsír segítenek a datolya vércukor-emelő hatását csökkenteni. A sok antioxidáns és ásványianyag pedig kiválóan támogatja a tested működését, védelmét.
Csicseriborsó ropi

Hozzávalók (1 tepsihez):
1 konzerv csicseriborsó 240 g
1 db tojás
3 ek. víz
2 ek. olívaolaj
1/2 tk. só
1/2 tk. bors
fűszerek ízlés szerint (pl.: oregánó + fokhagymapor; cayenne bors + római kömény)
Elkészítés: A konzervről leöntjük a folyadékot. Minden hozzávalót késes aprítógépbe teszünk, és krémesre turmixoljuk. A pürét nyomózsákba tesszük, és kb. 6-7 cm-es rudakat nyomunk ki.
A recept ízlés szerint módosítható, akár egy evőkanál tahinivel, vagy 1-1 evőkanál maggal (pl. lenmag, szezámmag) is gazdagíthatjuk. A fűszerezésnek is csak a képzelet szab határt. Egy kis sörélesztőpehellyel sajtos ízt kölcsönözhetünk neki, és a B-vitamin tartalmát is növeljük.
Kiváló fehérje-, és rostforrás, és ha sósat kívánsz, a bolti chipsek helyett kiváló választás.
Fogyasztható magában, de bármilyen zöldség mártogatóshoz jól passzol.